Tips Merancang Majlis - Zoura Pretty Fingers


Plan nak bertunang hujung tahun nie..? Merancang majlis bagi sesetengah org bukan perkara yang mudah. Melainkan kite sudah sedia dgn tips² seperti di bawah :
Di sini Zoura nak kongsikan dengan uols sebaik-baiknye :

1. Tarikh/ Waktu/ Tempat
Sama seperti majlis perkahwinan, pemilihan lokasi untuk melangsungkan majlis pertunangan juga sangat penting. Lokasi di sini tidaklah bermaksud sama ada dewan ataupun rumah. Cukup sekadar berlangsung di rumah tetapi dengan hanya menentukan sama ada upacara menyarung cincin dilakukan di ruang tamu ataupun di dalam bilik.

2. Pelamin Mini/ Hiasan
Seakan menjadi trend, setiap majlis pertunangan pasti akan diserikan dengan pelamin mini sebagai tempat si gadis menunggu untuk cincin disarungkan. Variasi pelamin mini terdapat di pasaran dan juga boleh dibuat sendiri. Namun, ada juga yang lebih suka menggunakan bilik tidur yang dihiasi begitu indah sempena hari bermakna itu.

3. HantaranMenentukan jumlah hantaran yang perlu diberi dan ditukar merupakan salah satu perkara penting dalam checklist. Jumlah standard adalah lima dulang daripada pihak lelaki berbalas tujuh dulang daripada pihak perempuan. Selain itu, pemilihan warna tema untuk hantaran juga perlu ditulis agar lebih selaras. Untuk memudahkan perancangan, tentukan sama ada ingin menggubah sendiri hantaran atau menempahnya.

4. Warna Tema
Warna tema majlis, busana dan konsep hantaran penting untuk menimbulkan mood tersendiri. Bergantung pada tema yang dirancang, segala persiapan harus disenaraikan dengan teliti. Apa yang paling penting adalah busana pertunangan. Jika anda tidak menggunakan khidmat butik pengantin, pastikan busana tersebut ditempah lebih awal. Begitu juga dengan kelengkapan lain yang perlu disenarai penting.

5. Wang Hantaran / Mas Kahwin
Jumlah wang hantaran dan mas kahwin antara senarai penting dan kebiasaan, jumlahnya ditentukan mengikut negeri. Dalam adat masyarakat Melayu, sekiranya upacara merisik tidak dijalankan, maka cincin merisik akan naik sekali bersama cincin bertunang. Manakala mas kahwin dan wang hantaran akan diserahkan pada hari pernikahan.

6. Solekan / Jurugambar
Pemilihan jurusolek dan jurugambar harus dibuat dengan betul agar memori hari pertunangan dapat diabadikan dengan sempurna.

7. Jamuan Makan
Sediakan peruntukan untuk bahagian jamuan makan. Anda mempunyai pilihan sama ada ingin menggunakan khidmat katering ataupun masak sendiri. Bergantung kepada bajet, duduk berbincang bersama ahli keluarga untuk menentukan makanan apa yang hendak dihidangkan kepada para tetamu.

8. Wakil Keluarga
Mungkin ramai yang terlupa untuk memasukkan senarai yang satu ini. Untuk pengetahuan anda, menentukan wakil keluarga untuk berbincang bersama keluarga pasangan adalah penting. Pilih wakil yang berpengalaman dan pandai berkomunikasi agar mesej mudah disampaikan. Kemudian, maklumkan kepada keluarga pasangan jumlah keluarga yang akan turut serta menghantar rombongan meminang.

9. Perkara-perkara penting yang akan dibincangkan pada hari pertunangan:

·Tarikh nikah dan kenduri?
·Jumlah wang hantaran dan mas kahwin?
·Jumlah dulang hantaran yang akan diberikan?

Ok, harap tips ini dapat beri buah idea/fikiran uols yang xtau nak mula dari mana. #share dengan kawan-kawan yea
Nak pakej lengkap majlis uolss..?


Contact Zoura 012-3612692
www.zouraprettyfingers.com
Jangan lupa follow IG Zoura Pretty Fingers ok !

Share this:

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment